Slik lages norsk akevitt


Historien om akevitt

Man vet ikke hvor lenge det har blitt laget akevitt i Norge, men den første gangen den ble nevnt skriftlig var i 1531. Den 13. april dette året sendte Eske Bille, en danske som var høvedsmannen på Bergenshus, en pakke til Olav Engelbrektsson, den siste erkebiskopen i Norge, som da bodde på Steinvikholm slott ved Stjørdal. Pakken inneholdt:

«nogit watn mett Jonn Teiste som kallis Aqua vite och hielper szamme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indwortis.»
 
 
Akevitten Engelbrektsson fikk var ikke den samme som den som drikkes i dag – den var basert på korn og ikke potetsprit, og var urenset, det vil si med en stor andel fusel. Avholdsmannen Christopher Hammer skrev sent på 1700-tallet flere bøker der han beskrev for den norske bonde hvordan man skal sikre selvberging av potet, og også besørge egen produksjon av brennevin heller enn å importerte drikkevarer. Hammer har blitt kalt «akevittens far».
Utgangspunktet for å lage norsk akevitt er helt ren sprit laget av minimum 95 % norske poteter.

I Norge og Danmark er akevitten laget på potet, mens nabolandene produserer akevitt på korn. Poteter blir most og gjæret, og blir så destillert.

Akevitten får sin karakteristiske smak fra krydder som destilleres sammen med sprit og vann for å bli blandet med rektifisert potetsprit.

Karve er det viktigste krydderet, og skal ifølge EUs regelverk være hovedkrydder. Annet krydder kan også blandes inn for å sette smak, for eksempel anis, stjerneanis, dill, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander, sitronskall og pors.

Den rene spriten blir pumpet inn i destillasjonsapparater sammen med vann og krydder.

Blandingen varmes opp med damp til den begynner å koke, og spriten damper av sammen med aromastoffer (eteriske oljer) fra krydderne. Når denne dampen kjøles ned blir den til væske igjen, og vi kaller den et krydderdestillat. Et krydderdestillat kan være laget av et eller flere kryddere.

Fatenes størrelse avgjør hvor lenge akevittene minimum må ligge for å kunne bli en norsk, fatmodnet akevitt.

Hvis de er større enn 1000 liter, trenger akevitten minimum 12 måneder lagring, men hvis fatet er under 1000 liter holder det med 6 måneder på fatlageret.

Logg inn